Povečaj pisavo Pomanjšaj pisavo Pošlj prijatelju Tiskalniku prijazno

[ 16.10.2013 ]

Ravnatelji šol o tem, kako uporabiti podporo EU za razvoj šol

Dvesto ravnateljev šol, ki že imajo izkušnje s programoma Comenius in eTwinning, se 11. in 12.10. zbralo v Vilni, da bi se pogovorili o tem, kako je mogoče aktivnosti, podprte s strani Evropske unije (npr. šolska partnerstva ali nadaljnja izobraževanja in usposabljanja učiteljev), strateško uporabiti pri uvajanju pozitivnih sprememb v šoli.

Konferenco sta skupaj organizirala Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo in litovsko predsedovanje. Na dvodnevni konferenci so delegati pripravljali sklop priporočil o tem, kako lahko šole kar najbolj izkoristijo podporo EU s tem, ko v razvojne strategije svojih šol vključijo tudi evropsko dimenzijo. 

V tem kontekstu so se posvetili zadevam, kot so vloga vodstvenega delavca šole v evropskem sodelovanju, poklicni razvoj učiteljev, motivacija učencev in dijakov ter tudi načinom, kako vzpostaviti tesnejše vezi med šolo in lokalno skupnostjo.

Med mnogimi priporočili, ki so nastala na konferenci, so naslednja:

  • Šole bi morale k evropskim aktivnostim pristopiti celostno/medpredmetno: te dejavnosti bi morale biti več kot le obšolski dodatki.
  • Šole/vodstveni delavci šol morajo spodbujati skupno vizijo, ki angažira celotno šolo (učence, učitelje itn.)
  • Evropsko/mednarodno sodelovanje bo izboljšalo ugled šole v njeni lokalni skupnosti in gojilo pomembne odnose med šolo, deležniki v skupnosti in izven skupnosti.

Rezultati konference bodo na razpolago v kratkem.

© 2007-2012 CMEPIUS Slovenija. Vse pravice pridržane.