Povečaj pisavo Pomanjšaj pisavo Pošlj prijatelju Tiskalniku prijazno

[ 04.04.2011 ]

QALLL - Zagotavljanje kakovosti v vseživljenjskem izobraževanju

24. marca 2011 je CMEPIUS skupaj z nacionalno agencijo Avstrije na Bledu organiziral mednarodno konferenco z naslovom »Doseganje ekscelence – 1. konferenca projekta Zagotavljanje kakovosti v vseživljenjskem izobraževanju«.

Konferenca je izpostavila zagotavljanje kakovosti v poklicnem izobraževanju in v izobraževanju odraslih. Splošno je o tematiki zagotavljanja kakovosti v izobraževanju spregovorila ga. Renata Zupanc Grom z Ministrstva za šolstvo in šport, evropske smernice na omenjenih področjih pa sta v plenarnem delu predstavili predstavnici Evropske komisije, in sicer ga. Sophie Weisswange in ga. Maike Koops.  Prakso zagotavljanja kakovosti v izobraževanju odraslih je predstavila ga. Ruth Jermann, ki je udeležence seznanila z strukturo, ki jo uporabljajo v Švici (eduQua). Področje zagotavljanja kakovosti v poklicnem izobraževanju in usposabljanju z nacionalnega vidika pa je za primer Avstrije predstavil g. Jürgen Horchinegg.
110 udeležencev iz 19 držav je nato v tematskih delavnicah podrobneje diskutiralo o kulturi zagotavljanja kakovosti, o krogu kakovosti ter o zagotavljanju kakovosti v formalnem in v neformalnem oz. priložnostnem izobraževanju in usposabljanju. V vsaki delavnici se je predstavilo nekaj projektov, ki so predstavili dobre prakse na posameznem področju. Projekte je kot primere dobrih praks izbrala skupina zunanjih ocenjevalcev, ki je pod vodstvom ge. Marie Gutknecht Gmeiner v okviru projekta QALLL pregledala 80 nominiranih projektov iz različnih držav in izmed teh izbrala 42 primerov dobrih praks.
Tekom konference je bil organiziran tudi t.i. projektni sejem, kjer so nekateri projekti predstavili svoja gradiva.  Na ta način je bila dana možnost tudi za mreženje in veliko udeležencev je navezalo dragocene stike s kolegi v tujini.

© 2007-2012 CMEPIUS Slovenija. Vse pravice pridržane.