Povečaj pisavo Pomanjšaj pisavo Pošlj prijatelju Tiskalniku prijazno

[ 16.07.2008 ]

Mobilnost za izobraževanje naj postane pravilo!

Evropska ekspertna skupina za mobilnost v poročilu o mednarodni mobilnosti: "Do leta 2020 naj bi vsaj pol Evropejcev, starih od 16 do 29 let, imelo izkušnjo mednarodne mobilnosti za izobraževanje ali usposabljanje."

High level expert group on mobility – forum o mobilnosti v EU, ki ga je decembra 2007 imenovala Evropska komisija, je pripravil poročilo na temo ustvarjanja priložnosti v mednarodni mobilnosti za izobraževanje - Making learning mobility an oportunity for all.

Ekspertni skupini predseduje prof. Maria Joao Rodrigues, ključna govorka na junijski konferenci Kakovost v mobilnosti programa Vseživljenjsko učenje, ki je na konferenci že predstavila oris imenovanega poročila.

Poročilo je pomembno, ker podaja predloge izhodišč za spodbujanje mednarodne mobilnosti za izobraževanje:

  • EU naj za dolgoročni cilj postavi mednarodna mobilnost kot pravilo, da ne bo ostala bolj izjema. Prisotna mora biti v vseh oblikah izobraževanja, kot tudi v neformalnih aktivnostih (javna dela, prostovoljstvo).
  • Za srednjeročni cilj so predlagane naslednje številke: do leta 2012 bi morala obstajati možnost za udeležbo v mednarodni mobilnost za vsaj 15 % generacije med leti 16-29, leta 2015 vsaj 30 % in leta 2020 vsaj 50%.
  • To zahteva širjenje obstoječih programov, ki trenutno podpirajo mobilnost 300.000 posameznikov letno, na 900.000 v letu 2012, 1,8 mio leta 2015 in 2,9 mio leta 2020. Dodatno bi veljalo mednarodno mobilnost okrepiti tudi preko virtualne mobilnosti (mreženje in twinning).


Ukrepe za doseganje teh ciljev je potrebno vgraditi v EU strategije (strukturne sklade, okvirni program za raziskovanja in tehnološki razvoj) in umestiti med najpomembnejše prioritete ob vmesnem pregledu rezultatov EU finančnih perspektiv.

Kot glavne obstoječe ovire so bili identificirani:

  • pomanjkanje poznavanja jezika in kulture drugih držav,
  • finančna sredstva za kritje stroškov mobilnosti (prevozni stroški in bivanje),
  • priznavanje opravljenih obveznosti in pridobljenega znanja,
  • težave pri prenosu zdravstvenega zavarovanja in drugih socialnih varnosti ter predvsem za raziskovalce, mlade podjetnike in poklicne umetnike še zavezanost k plačevanju DDV-ja in dohodnine.


Več na spletni strani Evropske komisije.

© 2007-2012 CMEPIUS Slovenija. Vse pravice pridržane.