Povečaj pisavo Pomanjšaj pisavo Pošlj prijatelju Tiskalniku prijazno

[ 01.10.2010 ]

eTwinning pedagoška delavnica »Naravoslovje & eTwinning«

Med 24. in 26. septembrom 2010 na Gimnaziji Ptuj potekala mednarodna eTwinning pedagoška delavnica z naslovom »Naravoslovje & eTwinning«, ki jo je organiziral center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport.

Tokratna eTwinning mednarodna pedagoška delavnica je bila namenjena učiteljicam in učiteljem naravoslovnih ved, ki se zavedajo pomena uporabe sodobne tehnologije v izobraževalnem procesu in vključujejo to komponento v mednarodne spletne projekte. Delavnice niso bile namenjene strokovnjakom s področja računalništva, saj poudarek ni samo na tehnologiji, ampak njeni uporabi.

Na delavnici bje sodelovalo 70 učiteljic in učiteljev iz 18 evropskih držav. Udeleženci delavnice bodo imeli priložnost podrobno spoznati akcijo programa Vseživljenjsko učenje – eTwinning in kaj ta ponuja učiteljem naravoslovja. Strokovnjaki s področja informacijsko komunikacijskih tehnologij (IKT) iz Slovenije, Nemčije in Belgije so udeležencem pokazali kako svet IKT preplesti z naravoslovjem.

Kaj je eTwinning?
eTwinning je akcija programa Vseživljenjsko učenje, ki jo usklajuje Evropsko šolsko omrežje v imenu Evropske komisije. Namenjena je podpori in spodbujanju uporabe sodobnih informacijsko komunikacijskih tehnologij (IKT) v izobraževanju na ravni vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Prvotno zasnovan kot orodje za iskanje partnerjev v šolskih projektih, je eTwinning s časoma prerasel v raznovrstno evropsko skupnost poučevanja in učenja, ki združuje učitelje vseh predmetnih področji. Številke so zgovorne! V akciji sodeluje danes že več kot 85 000 učiteljev s cele Evrope. Ti sodelujejo v mednarodnih šolskih dejavnostih, ki vključujejo več kot 50 000 šol iz 32 evropskih držav.
Namen akcije je vzpostavitev neformalnih partnerstev in projektov sodelovanja med sodelujočimi evropskimi šolami na kateremkoli predmetnem področju in to brez večji obvez, ki jih ponavadi prinaša dolgoročno sodelovanje v okviru drugih projektov programa Vseživljenjsko učenje (npr. Comenius projekti).
eTwinning portal www.etwinning.net, je osrednje orodje,  kjer se učitelji poslužujejo brezplačnih orodij za spletno sodelovanje. Evropski eTwinning portal je napredna večjezična spletna stran, ki nudi učiteljem številna orodja za projektno delo, vključno z iskalnikom partnerjev, varnim delovnim okoljem ter primeri projektov, ki so učiteljem in učencem v pomoč pri oblikovanj svojih projektov.


Več informacij o eTwinning-u najdete na:

  • Spletni strani CMEPIUS (www.cmepius.si)
  • Portalu eTwinning (www.etwinning.net)

© 2007-2012 CMEPIUS Slovenija. Vse pravice pridržane.