Povečaj pisavo Pomanjšaj pisavo Pošlj prijatelju Tiskalniku prijazno

KONFeT 2014


29. in 30. 5. 2014 je potekala v Kranjski Gori 8 mednarodna konferenca SIRikt 2014, katere del je bila tudi nacionalna konferenca eTwinning KONFeT. Dogodka se je udeležilo skupaj 1100 slovenskih učiteljev, vzgojiteljev in profesorjev.

29. 5. 2014 smo v okviru slavnostne podelitve nagrad vseh natečajev SIRikt 2014 razglasili zmagovalna projekta eTwinning, ki sta prejela nacionalno nagrado zlati kabel 2014.

Nacionalna nagrada zlati kabel je priznanje slovenskim šolam za kakovostno opravljeno delo na področju mednarodnih sodelovalnih projektov na daljavo, ki se izvajajo v okviru akcije eTwinning (akcije Programa Erasmus+). Zlati kabel se podeljuje letno zaključenim projektom, ki dosegajo pomembne rezultate na področju pedagoških inovacij, sodelovanja med šolami, kreativne rabe IKT-orodij ter vpliva projektnega dela na celotno šolsko skupnost.

V letu 2014 sta nagrado prejela projekta:

1.    v starostni kategoriji  4 - 11 let je nagrado prejel projekt "A night in the library", ki so ga izvajali na OŠ Litija. Koordinatorica projekta je Nevenka Mandelj.

V projektu so sodelovale 4 države -  Slovenija, Poljska, Češka in Slovaška. Projektni partnerji so skupaj dokazali, da lahko tudi s pomočjo informacijsko komunikacijske tehnologije  uspešno širimo in promoviramo bralno pismenost. Projektu, ki prejema nagrade v vseh sodelujočih državah je za las ušla tudi evropsko nagrada, ki jo podelijo v Bruslju.  Osnovnošolci  so se seznanili z postopkom ustvarjanja knjige, odkrivali so evropsko literaturo, razvijali so ljubezen do branja,  za komunikacije s tujimi partnerji pa so uporabljali različno tehnologijo in s tem razvijali IKT kompetence. Ravno tako so širili zavedanje o slovanstvu, Evropi, drugačnosti, strpnosti. Krepili so spletni bonton in varnost na internetu. Med drugim so otroci preživeli noč v knjižnici. S projektom in njegovimi rezultati so seznanili tudi starše in širšo lokalno skupnost, ki je sprejela aktivnosti zelo pozitivno. Strokovna komisija je ocenila kot glavno dodano vrednost projekta povečanje motivacije za učenje tujih jezikov. Uspešno so širili in naj širijo bralni virus še naprej.

2.     v starostni kategoriji  12 - 15 let je nagrado prejel projekt "YES – Young European Speaks", ki so ga izvajali na OŠ Toneta Okrogarja Zagorje. Koordinator projekta je Dejan Kramžar.

Projekt YES – Young European Speaks je lep dokaz, da je možno med učenci povečati motivacijo za učenje tujih jezikov na preprost in zabaven način, brez dodatnih ur v skladu z učnim načrtom. S pomočjo mednarodnega projekta in sodobne tehnologije so učenci ugotovili zakaj se tujih jezikov sploh učijo, izgubili strah pred nastopanjem in snemanjem ter s tem prispevali k svoji boljši samopodobi.  Ravno tako so pridobili veliko novega znanja s področja uporabe tehnologije z namenom komuniciranja s partnerji.  Projekt je bil zastavljen tako, da so imeli učenci konstantno možnost samoevalvacije in spremljanje napredka. Mesečno so obravnavali različne teme in se o njih pogovarjali, snemali vide jih pošiljali partnerjem v tujino, ter ustvarjali kvize pri katerih se je krepila sposobnost aktivnega poslušanja. Odpiranje šole za mednarodne projekte pa vedno prinese tudi celo vrsto nenačrtovanih dodanih vrednosti od kulturne strpnosti, večje povezanosti in zaupanja med učenci in učitelji kot tudi učiteljskimi timi na šoli.
V projektu je sodelovalo več kot 40 šol.



    Program

    Spremljajte objave o dogodku na naši spletni strani in prek Twitterja: @eTwinningSI, @sirikt


    Nacionalne nagrade eTwinning - Zlati kabel 2014

    Mednarodna konferenca SIRikt 2014 



    © 2007-2012 CMEPIUS Slovenija. Vse pravice pridržane.