Povečaj pisavo Pomanjšaj pisavo Pošlj prijatelju Tiskalniku prijazno

Erasmus univerzitetna listina (EUC)

Erasmus univerzitetna listina (EUC) predstavlja splošni okvir oz. predpogoj evropskega sodelovanja znotraj Erasmus aktivnosti na področju terciarnega izobraževanja. Le nosilke listine lahko sodelujejo v aktivnostih individualne mobilnosti in koordinirajo Erasmus projekte.

Listino upravičeni instituciji, ki je akreditirana s strani matične države za izvajanje programov terciarnega izobraževanja (splošnega in/ali poklicnega), podeli Evropska komisija in postavlja osnovne principe in minimalne zahteve za sodelovanje v Erasmus aktivnostih. Te principe in zahteve morajo spoštovati in izpolnjevati vse institucije, ki jim je listina dodeljena in sodelujejo v Erasmus aktivnostih (so pridobile sredstva za individualno mobilnost na nacionalnem razpisu ali so bile uspešne pri prijavi projekta).

Leta 2007 je bila EUC dodeljena 6306 institucijam v 31 sodelujočih državah. 

Kako se prijaviti?

V prijavi za EUC mora upravičena institucija terciarnega sektorja izobraževanja opisati strategijo vključevanja Erasmus aktivnosti v svoje delo (Erasmus Policy Statement, EPS), ki je ob uspešni dodelitvi listine objavljena na spletu, da s tem pridobi večjo vidnost v evropskem prostoru. EPC naj bi zajemala načrt sodelovanja v Erasmus programu v skladu s splošno strategijo institucije, opisala konkretne ukrepe in aktivnosti, ki jih institucija namerava izvesti, da bi zadovoljila minimalne zahteve in principe navedene v listini, vključitev v mobilnost študentov, učnega osebja in drugih zaposlenih, skupni razvoj študijskih programov, večstranske projekte in podobno.

EUC je navadno instituciji dodeljena za čas trajanja programa Vseživljenjsko učenje. V kolikor želi institucija izvajati tudi mobilnost študentov za prakso, mora pridobiti razširjeno listino.

Prijava je v celoti elektronska, preko strani Izvršne agencije.


© 2007-2012 CMEPIUS Slovenija. Vse pravice pridržane.